Mylinglogo

RSS-banken

RSS-banken är Mylings försök att samla ihop så många svenska nyhetsflöden om rollspel som möjligt på ett och samma ställe. Säg därför gärna till om det är någon som vi verkar ha missat. Använd länkarna till höger för att komma till respektive hemsidas nyhetsutskick. Allt presenteras nedan. Mer detaljerad information om varje inlägg nås via rubriklänken. Den som vill prenumerera på nyhetsflödet i sin RSS-läsare kan trycka på den gröna RSS-symbolen.

BildBild

Explorator

En blogg om mina intressen: författarskap, brödbak, ölbryggning, rollspelande och så vidare. Allt möjligt som jag finner nöje och mening i att utforska.

DnD Basic Rules

Här finns Dungeons & Dragons 5th edition, regler version 0.1:

http://media.wizards.com/downloads/dnd/DnDBasicRules.pdf


Vid en första anblick ser det väldigt mycket ut som "gamla vanliga" Dungeons & Dragons (version 3 och 3.5 är det jag syftar på). Skillnaden ligger i detaljerna. Vilka detaljer som har en stor påverkan på spelet återstår att se. Jag tycker det ser lovande ut. Precis som förut. Men bättre.

Sat, 12 Jul 2014 12:34:00 +0000

Dungeons & Dragons 5th edition

Dungeons & Dragons - återkomsten

Dungeons & Dragons, rollspelet, kommer tillbaka i höst och nu i sin femte utgåva. Reglerna har omarbetats och sägs glädjande nog vara mer fokuserade på just rollspelande än vad de närmast föregående versionerna har varit. Det ska bli spännande att se vad det innebär och om Dungeons & Dragons verkligen kan ge ett stort utrymme åt rollspelande. Redan på torsdag 3 juli får vi veta mer för då släpps gratisreglerna (en delmängd av Player's Handbook) som en nedladdningsbar PDF.

Mon, 30 Jun 2014 21:00:00 +0000

The Desolation of Smaug (Hobbit 2) - Teaser Trailer

En ljusglimt i VAB-mörkret för både barn och förälder: första trailern för "Hobbit 2" (The Desolation of Smaug).Nuförtiden finns sketchen även på hexameter, skapad av undertecknad. Jag skrev den som en del i den stimulerande kursen Kreativt skrivande. En ovanlig uppgift: "Skriv en rolig historia på hexameter (1 - 1,5 sida)". En nyttig övning för att tvingas jobba med språkets rytm, men resultatet av övningen har tveksamt värde. Döm själva. Här kommer "Dödsstjärnans matsal" på hexameter:

Komikern Eddie, med efternamn Izzard, berättar om Star Wars:
Underligt, eller hur: väldiga Dödsstjärnan saknade föda.
Ingen ombord hade middag på bordet vad man kunde skåda.
Någonstans måste det ändå ha funnits en matsal, vad annars?
Kanske på våningen under där stridströtta Vader beställde:
”Pasta, en Arrabiata, och våga ej snåla med chilin.”
”Vänta, du måste ju använda bricka”, sa mannen med sleven.
”Känner du inte igen mig?” sa Darth med den myndiga rösten.
Svaret kom spydigt, han härmades: ”Känner du inte igen mig?”
”Sluta nu leka med orden och skåda mig: lorden Darth Vader.
Akta dig, endast en tanke behövs och din levnad är över!”
”Jasså, det säger du? Hursomhelst måste du använda bricka.”
”Lyssna: jag dödar dig utan en bricka, det fixar jag enkelt.
Inga problem alls med Kraften som strömmar så kraftfullt i kroppen.
Självklart, jag kunde ju döda med brickan om bara jag ville.
Halsen din hackar jag bitvis med matbrickans vassaste kanter.
Ända tills blodet det flödar så ymnigt på golvet och klibbar.”
”Maten är skållhet och därför behöver du brickan, helt enkelt.”
”Hoppsan, jag insåg visst inte att brickan behövdes mot värmen.
Lustigt, jag skrattar, jag trodde du ville gå envig emot mig!”
”Fajtas med lunchgäst? Nej, skojar du eller, det här är en matsal.”
”Alla vill utmana lorden. Dueller till döden är skåpmat.
Lorden, lord Vader, är namnet mitt. Vader, Darth lorden, Darth Vader.
Alias Vader, Sir lorden Darth Vader, baronen von Vader.
Rollen jag axlat är Dödsstjärnans herre, jag chefar på stjärnan.”
”Dödsstjärnan? Inget jag hört om. Jag undrar: var skulle den vara?
”Detta är Dödsstjärnan. Matsalen ligger i stjärnan. Förstår du?
Dödsstjärnechefen står framför dig titta här: Dödsstjärnans herre.”
”Luras du eller? Det funkar ju inte: en stjärna med matsal!?!”
”Fattar du långsamt? Du jobbar på stjärnan och snackar med chefen!”
”Jasså, oj ursäkta chefen, jag misstog dig, självklart herr Stephens!”
”Vänta nu… Stephens? Jag känner ej honom, har aldrig hört namnet.”
”Stephens, är cateringchefen, ja Stephens är matsalens hövding.”
”Matsalsschef? Aldrig i livet, jag vägrar tvärt. Vader är namnet!
Catering dödar jag utan att blinka med endast en tanke.
Viljan, min vilja, den räcker som vapen att döda er alla.
Även mitt eget jag dödar jag bara jag skulle få för mig.
Bara… äsch fa-an, skit samma, jag greppar en bricka, för satan!


/Calle Ö

Tue, 27 Nov 2012 10:30:00 +0000

Nollte advent - firas med andra Descent

En tidig julklapp till mig själv, eller egentligen en försenad födelsedagspresent: brädspelet Descent - Journeys in the Dark (second edition):


Idag är det nollte advent (jag har infört en extra adventssöndag eftersom jag gillar advent så mycket). Hur firar man bättre än med nybakade pepparkakor a la Mannerström, fjolårets glögg från källarreserven, finaste röda tröjan, samt ett par omgångar Descent?


Kanske kommer jag att beskriva spelet mer i någon framtida post, men nu nöjer jag mig att berätta att det är ett brädspel, ett äventyrsspel, som ligger ganska nära vissa vanliga bordsrollspel. Med andra ord kan det tjäna som en bra inkörsport till rollspelande - eller varför inte - Descent kan fungerar som ett bra alternativ till rollspel.


Jag spelade med min son (6,5 år) och det var framgångsrikt - med vilket jag menar att vi båda hade glädje av spelet och vill spela igen. Reglerna är enkla och om man börjar spelandet med enkla hjältar - d.v.s. utan en massa extra förmågor och prylar - så går det lätt att lära sig spelet även för en sexåring - om intresset finns och lite vana av andra spel (t.ex. Lego Heroica).

/Calle


Sun, 25 Nov 2012 21:56:00 +0000

Svavelvinter-rollspelet i DN (som bilderbok)

I dagens pappers-DN handlar Lotta Olssons boksida om vuxenbilderböcker - och Svavelvinter-rollspelet tas upp som en av fyra nya dylika, jämsides med inga mindre än Shaun Tan och Christer Strömholm. Kul med rollspel på kultursidorna och att detta särskilt vackra rollspel uppmärksammas. Fria Ligan på kultursidorna - grattis!


Citat: 

Rollspelsboken som bygger på Erik Granströms fantasyromaner "Svavelvinter" och "Slaktare små", om Trakoriens intriger, krafter och personer, är intressant inte bara för rollspelare, utan som egen läsning. Det är som att få romanerna styckade i små hanterliga bitar, som en studiehandledning, med utrymme emellan att fylla ut själv. Med rollspelsvärldens matematiska inställning till livet, där allt kan mätas.
Sat, 24 Nov 2012 09:12:00 +0000

The Metropolitan Museum of Art - Dice

The Metropolitan Museum of Art - Dice

gammal t20

Jag visste att de platonska kropparna inte är något nytt påfund, men ändå! Att man tillverkade dem och spelade spel med dem för mer än 2000 år sedan - det hade jag ingen aning om. Den här t20:n kommer från Egypten och är äldre än Jesus. (Spelade lärjungarna Dungeons & Dragons -3.5e?) Nuförtiden ligger denna tärning och flera liknande i gömmorna hos The Metropolitan Museum of Art.

Fri, 23 Nov 2012 10:21:00 +0000

Pixar Story Rules - även för äventyrsskrivande

Här kommer en länk till en användbar lista över saker att tänka på när man skapar karaktärer, intriger, berättelser. I första hand ämnat för filmmanus, men lika applicerbart på romanprojekt - och med vissa justeringar även på rollspelsäventyr. Listan är ursprungligen en serie kvittranden från en av Pixars författare, Emma Coats (lawnrocket på Twitter).

Jag tänker ta till mig tipsen när jag skriver på mitt rollspelsäventyr. Här kommer några exempel (med mina kommentarer inom parentes).


1: You admire a character for trying more than for their successes.

(Ge varje SLP något som den försöker uppnå. Beskriv också hur denna strävan gör sig synlig. På bilden syns två "flappers" vilka har viktiga roller i mitt äventyr. Jag ska beskriva vilket mål de försöker uppnå - och hur de strävar för att komma dit. Hint: Damerna är inte så oskyldiga som de ser ut - och deras mål krockar med rollpersonernas!)

#2: You gotta keep in mind what’s interesting to you as an audience, not what’s fun to do as a writer. They can be v. different.

(Jätteviktigt - en fälla som kan vara svår att undvika: Äventyret får gärna vara spännande/bra läsning, men det måste absolut vara spännande/bra i spel! Ibland stöter man på motsatsen. Det kan t.ex. vara äventyr med jättespännande hemligheter - som rollpersonerna och spelarna aldrig får chans att avslöja. Sådant gillar inte jag. Hemligheter är till för att avslöjas. Och äventyr ska vara spännande att spela.)

#3: Trying for theme is important, but you won’t see what the story is actually about til you’re at the end of it. Now rewrite.

(Punkt #3 hittar jag ingen speciell rollspelstolkning av. Den går kanske att använda rakt av. Eller inte alls, vad säger ni?)


#4: Once upon a time there was ___. Every day, ___. One day ___. Because of that, ___. Because of that, ___. Until finally ___.

(Fungerar bra som förenklad bakgrund till äventyret. Fyll i luckorna med information om antagonisten och dennes agenda. Rollpersonerna kommer in i någon av de senare luckorna. Den sista luckan, tänkte jag. Men näst sista luckan passar kanske bättre, eller? På Pixars bild kan man tänka sig att monstret i mitten är den bakgrunden handlar om. Monstren runt om har reagerat och agerat. Och fortsättning följer.)

#5: Simplify. Focus. Combine characters. Hop over detours. You’ll feel like you’re losing valuable stuff but it sets you free.

(Jättebra tips. Även rollspelsäventyr vinner stort på att vara enkla i grunden.)


Ta en titt på hela listan, det finns mycket tänkvärt där.
Någon borde göra om hela listan specifikt för att skriva rollspelsäventyr.
:)

/C

Mon, 06 Aug 2012 18:41:00 +0000

Sara Bergmark Elfgrens liv som (fantasy)nörd

Nej, det här tipset kommer inte för sent...

Dagens sommarpratare är Sara Bergmark Elfgren (urban fantasy-romanerna "Cirkeln" och "Eld", tillsammans med Mats Strandberg).


Hon pratar i sitt "Sommar i P1" om fantasy och nördskap - förmodligen något för just dig!
Hon kommer också ut som rollspelare (yay!), dvs hon nämner i förbifarten att hon - bland andra verklighetsflykter - spelade rollspel när hon var yngre.

Läs mer och ladda ner på Sveriges Radio.


Passande nog så läste jag ut "Cirkeln" sent igår kväll (eller snarare tidigt imorse!). Jag gillade den tillräckligt mycket för att idag köpa fortsättningen "Eld", men mer om Engelsforstrilogin vid ett annat tillfälle.

/Calle - rollspelsnörd och brödnörd


Mon, 30 Jul 2012 20:32:00 +0000

Svavelvinter - rollspelsvår i sommarsverige?Fullt förtroende för Fria Ligan och dess nya rollspel - Svavelvinter.

Det var släpp av det nya svenska rollspelet Svavelvinter igår, så jag tog mig en tur till den alltid lika fantastiska Science Fiction-bokhandeln för att införskaffa ett exemplar, inklusive signaturer och småprat med konstruktörerna. Då jag ännu inte lusläst eller spelat rollspelet, bara bläddrat igenom det och hänförts av dess vackra utseende, så nöjer jag mig med att säga att Svavelvinterrollspelet ser fantastiskt fint ut, och jag menar det verkligen - det här är en sjukt snygg bok! Och av det jag läst hittills att döma så är texterna även de av mycket hög klass. Tilläggas kan också att rollspelsboken har ett större omfång än vad som kanske är uppenbart av avbildningarna av den. Det är en diger lunta (vilket inte behöver vara bra - men i det här fallet är det så!).


En något avlägsen(?) liknelse: Svavelvinter kan bli det 'Coriolis' som Coriolis aldrig blev (under Järnringens regi). Jag hoppas i alla fall det. Båda är snygga spel i fantastiska världar. Men efter fem minuters bläddrande i Coriolis så hade jag redan hunnit hitta några konstigheter i texten/reglerna, och det hela mynnade i besvikelse. Så icke i Svavelvinter, inte ännu, och jag tvivlar på att det blir så. Tvärtom. Här ökar för varje sida mitt förtroende för Fria Ligans skapelse och min längtan efter att få läsa och spela Svavelvinter.

Om någon av mina läsare mot förmodan inte är bekant med Svavelvinter i dess tidigare skepnader: det tidiga Drakar och demoner-äventyret Svavelvinter, skrivet av Erik Granström, eller den betydligt nyare fantasyromanen med samma namn - och samma författare - så är det bara att gratulera: Du har något alldeles speciellt kvar att upptäcka!

/Calle

Sun, 17 Jun 2012 16:52:00 +0000

Äventyrstävling på Chaosium - du kan skriva ett vinnande bidrag!

Tänk dig att du vinner en internationell tävling - att du har skrivit världens bästa rollspelsäventyr. Det är väl en cool och skön tanke? Och det kan bli sant!


Den här bloggserien syftar till att göra dig uppmärksam på att en äventyrstävling har utlysts, att du faktiskt kan skriva ett vinnande äventyr, att föra en diskussion om äventyrsskrivande och tävlingsbidrag i allmänhet, och att hjälpa varandra till att skriva bättre äventyr. Jag hoppas du vill vara med!


Japp, vi behöver lite pepp, lite jäklar anamma, självförtroende. Visst kan du/jag/vi skriva ett alldeles enastående bidrag till äventyrstävlingen. Det är klart vi kan. Kom igen, vi hjälps åt!


Så, nu när du känner att du kan (eller hur?!), nu är det dags att kolla lite grundläggande fakta. Vad är det för tävling och vilka är det praktiska detaljerna? Vi vill ju inte bli bortsorterade på grund av något förargligt misstag med det formella. 
Jag läser direkt från tävlingens hemsida och noterar bland annat följande som du måste förhålla oss till: (Det är inga konstigheter egentligen, men det är bra att gå igenom förutsättningarna så att du är förtrogen med dem, innan du sätter igång och skriver ditt mästerverk.)


(med reservation för felaktigheter - och ändringar hos Chaosium:)

 1. Bidraget måste vara inne senast den 30 augusti 2012 - det är din deadline!
 2. Det är inte bara en utan två tävlingar, en till Call of Cthulhu och en till BRP - man får deltaga med ett bidrag till varje tävling, men jag kommer att koncentrera mig på CoC-tävlingen i fortsättningen. 
 3. Vinnarbidragen kommer att publiceras i fysisk bok - kul!
 4. Äventyret ska vara på minst 5000 ord och högst 10000 ord (hur mycket är det egentligen, kanske aningen längre än Åsa Roos' 20000-tecken-äventyr?)
 5. Bidragets format måste vara textfil - det är inte okej med Word el.dyl.
 6. Textdokumentet måste innehålla kontaktinformation (till dig, dvs äventyrsförfattaren).
 7. Du får bara skicka in ett (1) bidrag (till varje tävling).
 8. Bidraget, dvs textfilen, ska skickas in via e-post till dustin@chaosium.com.
 9. Du måste ha skrivit äventyret själv (men du är inte förhindrad att diskutera ditt arbete med andra). Du får inte ha kopierat (delar av) äventyret från andra källor.
 10. Alla vinnande bidrag blir Chaosiums ägodelar. (Om du inte vinner så äger du fortfarande rätten att göra något annat med ditt äventyr.)
 11. Ditt bidrag måste använda de senaste/nuvarande utgåvan av reglerna för det aktuella rollspelet i fråga (Call of Cthulhu eller BRP). Om du inte har skaffat regelboken ännu så behöver du skaffa den. Under tiden så finns snabbstartsregler här på webben som du kan börja med.
 12. Du måste skriva på engelska.
 13. Call of Cthulhu-äventyret får utspela sig i vilken era/tid/plats som helst. (BRP måste vara SciFi)


Varför inte börja här och nu på en gång?


Steg 0. Säg högt till dig själv: Jag kan vinna, jag vill vinna!
Steg 1. Läs igenom tävlingsreglerna här ovan, och på Chaosiums hemsida.
Steg 2. Skapa v0.1 av den textfil du ska skicka in och lägg in din kontaktinformation och skriv vilket rollspel ditt äventyr är till.


Nu börjar jag... Vi hörs snart igen... och då tänkte jag att vi kunde börja prata om själva äventyret.
/C

Sun, 10 Jun 2012 14:34:00 +0000

Inspiration: Skapelsens sedelärande samtal (Sveriges äldsta tryckta bok)

Många kräldjur låg tillsammans på marken och njöt av solskenet. Då hoppade basilisken, en giftig orm som behandlats ovan i samtal 41, fram mitt ibland dem och ropade: "Den som vill ta en dust med mig kan komma fram, så skall jag slåss mot honom!" Sköldpaddan steg fram för att kämpa mot basilisken...

Jag hittade en spännande bok på loppis i somras. Den såg medeltida ut (men i nytryck) och jag fick genast inspiration till rollspel. Ett givet köp!


"Skapelsens sedelärande samtal" heter den, eller "Dyalogus Creaturanum Moralizatus" på originalspråket (latin så klart). Den trycktes i klostret på Gråmunkeholmen i Stockholm år 1483. Den är den första bok som tryckts i Sverige. Vårt lands äldsta tryckta bok. Man tror att den ursprungligen skrevs av en läkare i Milano och att den spred sig genom Europa på flera olika språk, för att 1483 tryckas på latin i Sverige. Boktryckaren var tysk. Johann Snell hette han och han spred boktryckarkonsten från land till land. Året innan hade han tryckt Danmarks första bok.

Det nytryck som jag hittade på loppmarknaden gjordes till bokens femhundraårsjubileum, dvs 1983. Utgivare är Michaelisgillet och Bokförlaget Bra Böcker. Efter återgivandet av originalet följer tacksamt nog översättningar av samtalen, med kommentarer. Både bilderna och texterna kommenteras. Bilderna kan vara ganska underhållande ibland. Samtalen är sedelärande och de har förstås sin utgångspunkt i Bibelns skrifter. Bibliska fabler om man så vill.

Boken består av drygt 120 samtal. Efter en rubrik och en bild följer en sedelärande berättelse. Några exempel: "Om solen och månen", "Om sirenen och den okyske sjöfararen", "Om den orena ibisen och apotekaren", "Om åsnekentauren som byggde ett palats" och "Om eldsalamandern och hydran". Inte så svårt att finna kopplingar till fantasyrollspel här inte!

Utöver att det är underhållande läsning som ger en viss inblick i hur man kunde resonera på den tiden, så är boken en perfekt källa till coola handouts!

Den intresserade hittar flera exemplar av "Skapelsens sedelärande samtal" på Bokbörsen och andra ställen.

(OBS! Förväxla inte denna bok med Jörgen Gassilewskis diktsamling med samma namn.)
Tue, 21 Feb 2012 19:13:00 +0000

Bild
Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: