Om Starchallenge

Starchallenge

Ett svenskt rollspel av Niklas Gerholm


De äldre versionerna

Starchallenge skapades under 30 års tid. Det var inget kontinuerligt skapande förstås. Under vissa perioder fick jag för mig att, av olika skäl, skriva om reglerna med mer eller mindre lyckat resultat. Det går att läsa under avsnittet bakgrund. Jag har fått flera förfrågningar om att lägga upp de versionerna på nätet och har beslutat mig för att lägga upp version 4 (kallat monsterversionen bland vissa rollspelare - ni kommer förstå varför) och 5 i pdf format. Version 1 och 3 är handskrivna men det finns en chans att jag kommer lägga upp även dem i en framtid. Starchallenge är ett stycke historia och inte minst något för nya rollspelsskapare att beakta. Kanske kan man se det som inspiration. Kanske som avskräckande exempel på att göra rollspel.

Version 1: Starchallenge
Den första versionen av Starchallenge skrevs 1984. Då var jag tio år. Det kom till efter inspiration av Star Wars och Drakar och demoner. En helt vansinnig historia egentligen. Till exempel slogman fram raser efter sjukt komplicerade regler. Val var det inte tal om. Högsta färdighetsvärde var inte 100 utan 124 (för så var det i Star ace!) och yrket Hora krävde 15 i Karisma. Varför nu någon skulle vilja spela hora? Varför man nu måste ha 15 i karisma om man nu vill spela hora? Men det var å andra sidan Sveriges första rymdrollspel! Det blev sjukt populärt i klass 4 i Storkyrkoskolan. Sidantal: 400, handskrivet. Illustrationer: Niklas Gerholm. Framsidan till Starchallenge syns under rubriken bakgrund.

Version 2: The Great Rules
Ett "expansionsset" som bestod av några lösa sidor i en pärm. Det bjöd på något nytt vapen, någon arena hämtad från filmen "The running man" med Arnold Swartznegger, någon ritning på en bar... Jag har för mig att det kludder till galax jag skapade på uppmaning av en kompis fick en världsbok. Eller i alla fall en början på en världsbok. Galaxen hette Andromedagalaxen. Ja just det. Andromedagalaxen. Början på världsboken kan ha hållt samma kvalitet som reglerna. Sidantal: okänt, handskrivet. Illustrationer: Diverse personer. Man bidrog till The great rules. Lite som man gör här.

Version 3: Starchallenge V3
1988 beslöt jag att skriva om Starchallenge. Jag var ju 15 nu och reglerna fungerade inte för spelgrupperna. Det var länge sedan jag ägnat mitt spel någon uppmärksamhet. Men nu fick det en ny fräshör, många nya regler, raser reviderades och ströks från 15 till 12, nytt stridsystem... egentligen var det ett helt nytt spel. Regler som var nydanande inom rollspel fanns med i den här versionen. Speciellt kul var en regel som tvingade spelare att stå över x antal stridsronder om de blev skadade i strid. Det var slumpstyrt och visade sig vara mer spännande än något annat. Idag känns det ju helt förlegat men att "chockas" av en skada fanns på den tiden inte i någon svensk regelbok. V3 spelades flitigt under flera sommrar. Här beslöt jag mig för att för alltid avstå från att illustrera. Något vett hade flugit i mig i allafall. Sidantal: okänt upp mot 250 (?), handskrivet. Illustrationer: Inga. Framsidan till V3 syns alldeles under sidhuvudet på den här sidan.


Version 4: Starchallenge STAR (Starchallenge the alltime revision)
Den här kolossen finns utskriven och är den första versionen som skrevs på dator. Jag är 30 år och spelar rollspel för första gången på väldigt länge. Min spelare tycker Starchallenge känns väldigt ouppdaterat i sin teknologi och plötsligt mitt i natten får jag idéen att skriva om spelet. Det blev 1500 sidor totalt kaos som inte ens speltestades. Då vi satte oss nerför att spela första gången fick jag slå i reglerna otaliga gånger bara för att finna att reglerna inte fungerade. Jag fick göra tilläggsanteckningar på varje sida i parti och minut. Det tog en halv dag att göra en rollperson. I och för sig är ju marknaden inte svältfödd på sådana spel idag men ändå. Jag ville spela detaljistiskt och ha mycket regler helt enkelt. I samband med det här upptäcker jag rollspessiten rollspel.nu. Där lär jag mig mycket om hur rollspelen ser ut anno 2003. För första gången fick Starchallenge en stjärnkarta och en värld värd namnet. Det skulle visa sig att det också var ett misslyckande. Sidantal: 1500, utskrivet. Illustrationer: Inga. Höjd på regelbok: 15 cm.


Version 5: Starchallenge LE (Starchallenge Light edition)
Strax efter jag insett mitt misslyckande med STAR (det gick väldigt fort att inse) insåg jag att jag behövde banta ner och göra om. Min närvaro på rollspel.nu gav mig nya visioner och idéer. Jag skrev om, tog bort, bantade ner och jobbade fram ett nytt system där man bara använde sexsidiga tärningar. LE blev en bra skapelse och långt ifrån vansinnet STAR. Det var inte speltestat och det fanns inga beräkningar på spelbalans. Men någonstans började jag närma mig det jag ville ha. Jag gick bort från massiva regler. Jag gick mot hanterbara regler och känslan av att ha kul vid spelbordet. En del från LE finns kvar i Starchallenge idag. Sidantal: 300, utskrivet. Illustrationer: Inga.


Version 6: Starchallenge
Vissa delar av LE gav mig huvudbry. Det gjorde Drakar och demoner anno 1982 också. Jag introducerade det senare för några tioåringar (de som säger att barn inte gillar rollspel har aldrig satt ett spel i händerna på dem!) och märkte att det fanns en sak jag ogillade i spel. En sak som ofta är central men tråkig. Saken heter skada. Jag började fundera på hur jag kunde skriva om skadesystemet i LE. Jag upptäckte förstås att det var dags att göra en ny version. Så jag bad min flickvän om lov, hon sa ja (då hade hon redan stått ut med STAR-skapelsen och LE-skapelsen) och 3 år senare är det på väg ut i butik. Det här är den färdiga produkten. Långt från var det började i tid, rum och speltyp. Den här versionen speltestades många gånger. Jag jobbade med spelbalans in absurdum. Jag fick ett förlag att ge ut det fast jag approcherade dem i en helt annan fråga. Jag fick en illustratör utan att be honom. Starchallenge saga ärför mig magisk och något jag kommer vara stolt över då livet är slut. Det häftigaste är nästan att det kommer säljas i en butik ett stenkast från där första bokstaven nedpräntades för tio år sen någonstans i Gamla Stan, Stockholm. Sidantal: ca 300, utgivet. Illustrationer: Mattias Westergren.