Topplinje
Mylinglogo

RSS-banken

RSS-banken är Mylings försök att samla ihop så många svenska nyhetsflöden om rollspel som möjligt på ett och samma ställe. Säg därför gärna till om det är någon som vi verkar ha missat. Använd länkarna till höger för att komma till respektive hemsidas nyhetsutskick. Allt presenteras nedan. Mer detaljerad information om varje inlägg nås via rubriklänken. Den som vill prenumerera på nyhetsflödet i sin RSS-läsare kan trycka på den gröna RSS-symbolen.

BildBild

Med gåsfjäder & bläckhorn Feed

Fausts Manuskript är ett klassiskt sagorollspel, som kan spelas med papper, penna och tärningar av två eller flera deltagare. Allt du behöver för att spela kan laddas ner gratis. Doktor Faust har också ett eget forum, där spelreglerna utvecklas.

Forumet är online igen

Forumet som användes under speltesterna av Fausts Manuskript har legat för fäfot och hamnade till slut i spam-robotarnas våld. Nu är det emellertid upprensat och funktionsdugligt igen, även om aktiviteten ligger på sparlåga. Merparten av forumet är en sluten avdelning, som fortfarande används av speltestarna. Men delar av det är öppet. Registrera en profil och skicka ett mejl till administratören om du vill ha access. Vem vet: någon dag kanske jag börja lägga ut användbara saker där? Du hittar Faust-forumet här .

Sun, 22 Apr 2012 12:11:22 +0200

Uppdaterade versioner av alla kapitel

Klicka på bilden om du vill ladda ner hela Fausts Manuskript som en sammanhängande bok (70 Mb). PDF:erna har satts ihop i ett mer eller mindre färdigt dokument, som kommer att släppas i färdigt skick inom kort. Så här ser "boken" ut i en vanlig läsplatta (jag använde gratisappen PerfectReader i skärmdumpen). Totalt kommer det att finnas tolv kapitel. Detta är ingen slutversion och det tolfte kapitlet är än så länge ofärdigt. Men det är den utgåva jag använder med min egen spelgrupp, och den fungerar bra (ta i trä).

Mon, 02 Apr 2012 14:58:27 +0200

En kampanj tar form

Le Mort D'Arthur är arbetsnamnet på en serie äventyr och scenarion till Fausts Manuskript, som till sammans kan länkas till en kampanj med Arthursagorna som tema. Jag har nu gjort färdigt grundstommen till kampanjen, och skriver enskilda scenarion as we go along . Projektet är fortfarande work in progress . För dig som är bekant med sagorna om Arthur och riddarna kring det runda bordet: Rollpersonerna inleder sin äventyrliga bana i Kung Leodegrances hov. Deras första äventyr utspelar sig under den stormiga tid då storkonungen Uther Pendragon dör, och Britannien står utan härskare. Våra hjältar träder alltså in på scenen innan Arthur och hans riddare gör det. Som Leodegrances undersåtar hamnar de i utkanten av de stora händelserna, men får samtidigt lagom mycket inblick i maktens korridorer. Det ger rollpersonerna goda förutsättningar att skapa sig ett ryktbart namn, i god tid innan den episka berättelsen om Arthur börjar följa sin utstakade bana. Kampanjen Le Morte D'Arthur kommer att ges ut i ett läsvänligt lösbladssystem, som ett anteckningsblock i PDF-format ungefär. Tanken är att den som föredrar att skriva ut sidorna och läsa från papper ska kunna göra det, samtidigt som texten är lika läsbar för den som spelar med datorn eller läsplattan som arbetsredskap.

Thu, 30 Jun 2011 13:55:05 +0200

Kapitel X: Krig & ofred

Klicka på bilden för att ladda ner det tionde kapitlet av Fausts Manuskript. PDF-filen är på 2,6 Mb och innehåller regler för stora fältslag, belägringar och stormning av murar. Du kan leda en liten styrka in i en skärmyttsling, eller axla rollen som härförare för en stor armé med hjälp av bara några få tärningsslag. Reglerna är avsedda att användas som ett komplement till rollspelandet, och utgör inte ett självständigt strategispel. I gengälld lämnar de gott om utrymme för personliga hjältedåd.

Fotnot: De raggiga soldaterna som står i förgrunden på John Gilbert's målning Morgon vid Agincourt (1884) har alltid fascinerat mig. Jag tonade ner bakgrunden och suddade till finishen något i min sepiafärgade version. Men det rör sig i allt väsentligt om ett tämligen skamlöst plagiat, snarare än en reproduktion. Photoshop rules!

Wed, 02 Mar 2011 17:21:51 +0100

Kapitel IX: Makten & Härligheten

Klicka på bilden för att ladda ner det nionde kapitlet av Fausts Manuskript. PDF-filen väger 2,5 Mb. Kapitlet innehåller regler för hur du blir en riktig härskare med ett eget hov och mer eller mindre pålitliga vasaller. Perfekt för alla som gillar intrigspel med diplomatiska förvecklingar.

Fotnot: Bilden är en retuschering av ett kopparstick signerat Gustave Doré. Ursprungsversionen gjordes som en illustration till Divina Comedia. Jag valde att utelämna de romerska lagerkransarna och tidstypiska 1300-talsmanteln, eftersom de kändes anakronistiska i Fausts värld.

Wed, 02 Mar 2011 16:06:16 +0100

Kapitel VIII: Vintern & Döden

Klicka på bilden för att ladda ner det åttonde kapitlet av Fausts Manuskript i PDF-format. Filstorleken är cirka 2Mb. Där hittar du regler för ekonomi, din familj, arvingar och annat som behövs när du spelar kampanjspel.

I Fausts Manuskript spelar du normalt sett bara ett äventyr per spelår med din rollperson. Alla vardagliga händelser som inträffar däremellan avverkas med snabba tärningsslag under spelets vintervila. Till och med din rollpersons eventuella frånfälle. Därav kapitlerubriken.

Wed, 02 Mar 2011 13:06:14 +0100

Korrekturläsare sökes

En spontan korrekturläsning av Fausts Manuskript har inletts på forumet rollspel.nu . Tack för det. Men det behövs fortfarande hjälp med korrektur. Om du hittar ett stavfel, regelmiss eller andra underligheter i de publicerade filerna får du gärna rapportera det i tråden jag just länkade till. Det brukar vara enklast om alla sådana rapporter samlas på ett ställe.

Under den gångna veckan har jag uppdaterad kapitel I till VI med de rättelser jag hittills blivit uppmärksammad på. I kapitel II och VI finns betydelsebärande ändringar (talanger och vapen som saknades eller fått fel namn i de gamla versionerna). Ladda ner båda filerna igen, om din version är äldre än en vecka. Övriga kapitel har bara fått sig en omgång i rättstavningsprogrammet.

Wed, 02 Mar 2011 13:00:24 +0100

Kapitel VII: Böner & Besvärjelser

Klicka på bilden för att ladda ner det sjunde kapitlet av Fausts Manuskript i PDF-format (3,85 Mb). Där hittar du spelets magiregler, och vad vore ett sagorollspel utan sådana? I slutet av av kapitlet finns också regler för häxprocesser och andra otrevligheter.

I Faustreglerna är Trolldom något ständigt närvarande och som skolad besvärjare kan du konstruera egna besvärjelser på ett ögonblick, med några få tärningsslag. Därför innehåller kapitlet inte några långa listor med färdiga besvärjelser, som annars är så vanligt i sagorollspel.

Att konstruera egna besvärjelser är ett hantverk, som låter dig åstadkomma långt större mirakel än vad vanligt folk kan åstadkomma med sina hemsnickrade böner eller trollramsor.

Fotnot: Bilden är plankad från en detalj i Gustav Dorés kopparstick Apokalypsen (från 1865) och skiljer sig en smula från de tidigare illustrationerna i fråga om penseldrag och renhet. Orsaken är att jag gjorde den på en ny Wacom-bräda. Därtill är förlagan 300 år nyare än de äldre träsnitten.

Då fick jag se en blekgul häst; och mannen som satt på den, hans namn var Döden, och Dödsriket följde med honom. Och åt dem gavs makt över fjärdedelen av jorden, så att de skulle få dräpa med svärd och genom hungersnöd och pest och genom vilddjuren på jorden.

- Uppenbarelseboken 6:8

Wed, 02 Mar 2011 12:42:49 +0100

Kapitel VI: På liv & död

Klicka på bilden för att ladda ner det sjätte kapitlet av Fausts Manuskript i PDF-format. Filstorleken är cirka 3,5 Mb. Kapitlet innehåller spelets stridsregler, och därmed är alla spelets core rules uppdaterade sedan BETA-versionen släpptes.

Thu, 17 Feb 2011 00:07:45 +0100

Kapitel V: Själ & Hjärta

Här är det femte kapitlet till Fausts Manuskript. Klicka på benranglet här ovanför, för att ladda ner filen i PDF-format (3 Mb). Kapitlet innehåller regler för dina själsegenskaper som delats in i sju dygder och sju laster. Helt i enlighet med medeltidsmänniskans föreställningar om de sju dödssynderna. På sista sidan hittar du också enkla regler för vad som händer din rollperson i livet efter detta. Det är ju till syvende och sist det du ska ha själen till.

Fotnot: Benranglet på bilden har lånats ur Hans Holbeins omfattande svit Dödsdansen från 1525.

Fri, 11 Feb 2011 02:02:09 +0100

Bild
Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: