Mylinglogo

Att skriva rollspel del 1: Spelmål

Denna artikel finns för att jag har lovat att dela med mig av mina erfarenheter som rollspelsmakare. För de erfarna är det här naturligtvis självklart men jag vänder mig till sådana som jag själv och nybörjare inom spelmakandet.

Spelmålet

Om du vill skapa ett spel så ska du alltid fråga dig varför du vill göra det. Tro mig. i 9 fall av 10 finns det spel du vill skapa redan där ute och bättre än du kan göra det. Starchallenge finns säkert också men så långt jag undersökt inte riktigt men den regelkärnan jag har idag men däremot många liknande. Att skapa ett spel tar lång tid. Som Krille på rollspel.nu och skapare av bla Västmark skrev en gång: Vill du skapa ett rollspel? 1) Gör det inte! Sanna ord...

Det första du behöver göra är att definiera vad du vill ha ut av ditt spel. En självklar sak är settingen. Dvs är det fantasy, scifi, mystery, andra världskriget, andra världskriget förlagt till skräckspel, ett skräckspel, ett undervattensspel, ett mer fantasybetonat scifi spel, western, ett pilotspel från första världskriget. Världen är mycket viktig för hur du bygger upp resten av spelmålen.

I dagens rollspel så hänger värld och system ihop. Tänk dig spelet som en film. Sagan om ringen jobbar mycket episkt. Antag att du vill ha en sådan värld. I den världen vill du utkämpa mest episka äventyr. OK! Då bör ditt system också bygga på en mekanik som uppmuntrar till episka upplevelser. Det kan vara målande men långa fältslag. Då bör du skapa en mekanik som främjar dramatiken på marken och taktiken hos fältherrarna. Jag skulle själv skissa på taktiksystem för de som lederslagen. Sen skulle jag nog så ett embryo till stridsystemet. Är stora slag med många krigare en känsla jag vill förmedla och som även kan få skuggeffekter i one on ones? Om ja så bör jag börja tänka i dessa banor för strid.

Det sociala samspelet är väl värt att utgå från. Spelar det någon roll hur man socialt interagerar med varandra? Är kamratskap och lojalitet viktigt? Eller är det mer en skämtsam fantasysetting (rimmar illa med det episka ovan)? Då kanske man ska skissa på ett socialt system som belönar skämt och pranks. Hur ska det belönas? Vad blir viktigt att äga i en sån setting? Någon form av poäng att spendera för oneliners? Ska man få poäng om man lyckas med ett bra prank?

I Indiana Jones eller Star Wars ligger det mycket fokus på coola kreativa strider där man utnyttjar omgivningen till sin fördel. Är du ute efter matinéstuket så bör du alltså se över hur en mekanik i sig själv skapar motivation för spelarna att leta efter saker i omgivningen att använda.

Är du med så långt? Ett spels mekanik och setting hänger ihop och det är lite som att skriva en film. Allt måste harmonsiera med varann. (Eller det MÅSTE inte men...) Vad har Starchallenge för spelmål då? Efter moget övervägande och lång tid kom jag fram till att jag ville ha en filmisk Indiana Jones känsla med möjlighet att utföra flera handlingar snabbt i en strid som leder till coola effekter. Jag ville ha ett skadesystem som faktiskt kan göra mycket mer än bara nöta skada. Jag ville att spelaren skulle ha möjlighet att göra det mesta med sin motståndare utan att använda en massa tabeller därför att jag ville ha ett SNABBT "Indiana" system. Du ska kunna piska pistolen ur motståndarens hand.

Sen gillar jag känslor. Alltså blev ett socialt system viktigt samt relationer och intryck. Detta gjorde också att jag (och velat sen länge men inte riktigt nått dit) ville beskriva en karaktär med karaktärsdrag som ska spela stor roll i mekaniken. vad det gäller mekaniken har jag länge ogillat slå 1T10+det över det så lyckas du. Det var faktiskt Dod 3 som fick mig att fundera över de där pingpong matcherna och hur TRÅKIGT strid blev. Det blev inte bättre, märkte jag, i mina egna spel då detaljism i mitt tycke inte tillför någonting alls. Vad ville jag få fram då? Jo det jag beskrivit: Fartfylld action, där allt är möjligt, på ett enkelt sätt där poäng nötning mer eller mindre avskaffas. Det är snart 4 eller 5 år sedan den idén först tändes.

Till sist ville jag förändra min tidigare setting då jag dragits åt fantasyhållet. Så Starchallenge spelmål blev (hittills) följande:

1. Mer Fantasybetoning

2. En komplex värld som hänger ihop mer än idag.

3. Ett stridssystem som känns fartfyllt och matinéaktigt.

4. Ett skadesystem som ger nackdelar och fördelar i form av karaktärsdrag

5. Betoning på känslor och relationer.

6. Ett spännande system som går ut på att man INTE ska behöva slå i regelböcker!

7. Att koppla samman spelarna mer genom att låta dem interagera i fråga om idéer och tankar kring tex skador som en spelare tvingas dra på sig. Meningen är att det ska fokusera mer på en gemensam spelupplevelse och inte en one on one. I en duell kan en spelare välja att utkämpa den utan inrådan från någon annan spelare.

Så ska du skriva ett spel så bör du göra dina spelmål klara först. Det här var en liten kort genomgång, andra kan säkert föra till mer och lära mig mer också.

Skrivet av Niklas Gerholm

Bild
Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: