Mylinglogo

RSS-banken

RSS-banken är Mylings försök att samla ihop så många svenska nyhetsflöden om rollspel som möjligt på ett och samma ställe. Säg därför gärna till om det är någon som vi verkar ha missat. Använd länkarna till höger för att komma till respektive hemsidas nyhetsutskick. Allt presenteras nedan. Mer detaljerad information om varje inlägg nås via rubriklänken. Den som vill prenumerera på nyhetsflödet i sin RSS-läsare kan trycka på den gröna RSS-symbolen.

BildBild

Åttiotalsspelsblogg

Fenix nr 3 2011

Fenix nr 3 2011 har tema superhjältar vilket innebär massvis med uppumpade kroppar i färgglada trikåer. Äventyrsbilagan om Supermalmö är riktigt bra och jag skulle påstå att nr 3 2011 hör till de fem bästa numrena av Fenix någonsin. Jag gillar även scenariot till Supergänget -- det är ett genidrag att presentera ett superhjälterollspel som en serie, även om det ibland är farligt nära att det istället blir en rolig serie som handlar om superhjälterollspel. Nr 3 bjuder även på intressanta intervjuer med bl.a. Kenneth Hite, Fria Ligan och gänget bakom New Horizon. Intervjuerna bidrar starkt till att tidningen upplevs som aktuell och jag hoppas på fler intervjuer i kommande nummer. När det gäller recensionerna i nr 3 så kan jag inte bestämma mig för vad som imponerar mest -- att Åsa Roos recenserat hela 16 spel i samma nummer eller att hon behärskar så många olika spelgenres. Respekt!

Thu, 09 Jun 2011 08:30:00 +0000

Från Åttiotal till 2010-tal

Vi på Åttiotalsspel hör till den generation gejmers som började spela rollspel då alla spelade Drakar och Demoner och längden på ett äventyr inte handlade om antal tecken utan antal kollegieblock (rutat papper, vad annars?). Vi tänkte ge vår syn på de svenska rollspelens framtid och det kommer att ske genom tre blogginlägg. Stå upp i bussen och lämna plats för oss gamlingar!

Alla vet att det var Livets ord och Magic the Gathering som fick de svenska rollspelen på knä under den första hälften av 1990-talet och sedan dess har spelen i princip förblött. Eller var det verkligen så enkelt? Vi köpte aldrig denna förklaring när det begav sig men frågan är om det ändå inte var sant ändå. Rollspelen växte fram under en tid när det bara fanns penna, papper och Tolkien. Glasögonförsedda killar samlades i någons källare och ägnade sig åt verklighetsflykt och sagoberättande. Konkurrensen från andra spel var inte särskilt påtaglig. TV-spel var dyra och brädspel var i regel sunkiga. Men detta kom att ändras. Nya spel ploppade fram och såväl kortspelen som brädspelen utvecklades och en dag fanns där bra och roliga alternativ till rollspel. Sedan dess har datorspelen svämmat över marknaden och dessa har till och med snott begreppet "rollspel" från rollspelen (Mass Effect är ett rollspel). Problemet med rollspelen är att det inte har skett samma utveckling och att de ideala rollspelen är hämtade från en tid som inte kan jämföras med det utbud och den konkurens som finns 2011. Varför spela rollspel idag när man kan spela Lego Star Wars eller World of Warcraft istället? Så visst var Magic the Gathering en av många spikar i rollspelskistan. Eller i alla fall ett tidigt exempel på konkurrens som inte rollspelen, i dess dåvarande form, kunde mäkta med. Livets ord försökte svartmåla rollspelen men ska inte ha hela äran för att ha startat den svenska rollspelsdöden. Däremot kan väl Livets ord passa in i den moralpanik som uppstod kring rollspelet Kult som bl.a. fick till följd att rollspel försvann från många butikshyllor. Dvs rollspel blev återigen en specialisthobby för fanboys. Kult var ett försök till förnyelse som slog helt fel och den hullingförsedda spiken i rollspelskistan var det Target Games själva som slog in. På kort sikt innebar satsningen uppmärksamhet men sett i ett längre perspektiv gjorde satsningen mer skada än nytta. Så man kan väl se det som att Livets ord hade del i de svenska rollspelens fall men det var Target Games själva som bäddade för det.

Hur räddar man då situationen? Först ska vi diskutera vad som kan rädda situationen och göra någon skillnad. Vi kan dela in rollspel i stora och små rollspel där de stora rollspelen är de rollspelen som påverkar hobbyn och är väl representerade bland spelare medan de små rollspelen kan göra intryck och inspirera men aldrig styra hobbyn samt att de kan vara mycket populära och omtyckta i mindre grupper utan att spelet lyckas få fäste bland den stora massan. Om ett spel klassas som stort rollspel eller litet rollspel har inget att göra med innehållet i spelet. Rent innehållsmässigt är det inte en självklarhet att ett stort rollspel är bättre än ett litet rollspel.

Ett stort rollspel måste uppfylla dessa tre kriterier:
Rollspelet måste finnas i tryckt form, inte enbart som PDF eller print on demand.
Rollspelet måste säljas i en fysisk butik eller bokhandel.
Rollspelet måste vara levande. Det kan röra sig om nya supplement men även konventsäventyr, nättillägg eller artiklar i tex Fenix.

Sett till dessa kriterier är det alltså mer sannolikt att En Garde! III kommer att göra intryck på den svenska rollspelsscenen än att digitala Drakar och Demoner gör det. Oavsett vilka de små rollspelens bidrag är till hobbyns utveckling så är det de stora rollspelen som lockar spelare till konvent och läsare till tidningar. Den dagen det inte finns några stora svenska rollspel kvar är allt hopp om framtida återväxt och bredd helt utplånat.

Finns det något värde i att det existerar populära rollspel på svenska? Oavsett vad som händer kommer de flesta ju att fortsätta spela Wastelands, Eon eller Mutant 2 i sin källare, oavsett om En Garde! III finns kvar eller inte. Här får man göra skillnad på personliga intressen och rollspelshobbyn som helhet. Är man mest intresserad av den egna spelgruppens framtid så kvittar det. Vill man att det ska finnas välbesökta konvent och att det ska ske en föryngring som i sin tur leder till att hobbyn överlever och kanske till och med växer så spelar det stor roll. Så för att det ska finnas någon svensk rollspelsscen att tala om så krävs det att det finns stora rollspel som kan ta täten.

Nästa gång ska vi kika på vad ett framgångsrikt rollspel innehåller. Välkomna åter!


Sun, 05 Jun 2011 06:53:00 +0000

Mutant 2010

Mutant - Undergångens Arvtagare lades ned 2008 och har sedan dess levt vidare i Fenix. Nu när Järnringen bestämt sig för att stänga ned Mutant-forumet så kan det vara på sin plats med en sammanfattning av vad som hände på Mutantfronten under förra året. Här är vad som publicerades i Fenix under 2010:

Bokmalar och ballongfarare (nr 1 2010): Artikel om Gotland, guteapor och profitplatser med kampanjuppslaget Den Corneliska Reningen.

Havsfolkets värld (nr 2 2010): Om havsfolk i Österhavet.

En iskall i Ume (nr 3 2010): Äventyrsuppslag, löst baserat på det gamla Sinkadusäventyret Loberga herrgård) kring en båtresa mellan Muskö och Ume. Förlagan till isbjörnen Andrevs står f.ö. bakom disken på Collector's Point i Umeå.

Mutanten med monofilamentpiskan (nr 4 2010): Äventyr i Ume.

Zonbodegan (nr 6 2010): En äventyrsplats i zonen.

Totalt 29 sidor Mutant i Fenix vilket inte är så illa pinkat, särskilt om man jämför med år då Järnringen gav ut rollspelet. Mutant på konvent har inte varit lika framträdande under 2010 - inga Mutantäventyr vare sig på GothCon, LinCon eller SSK. Dåligt!

Ännu inga tecken på att spelet återupplivas. Det snackades på forum om en reboot med Visby som utgångsläge men tack och lov blev det inget av det projektet. Mutant är Hindenburg och Pyrisamfundet.

Tue, 24 May 2011 12:14:00 +0000

Dejarik nr 4 (och nr 3)


Samlarfigurspelsfansinet Dejarik är tillbaka med nr 4 som innehåller artiklar om Hellboy till HorrorClix/HeroClix, Subterran Uprising i Monsterpocalypse, turneringsregler till Star Wars Miniatures och lite annat smått och nytt. 33 sidor PDF.

Kolla även in nr 3 som innehåller artiklar om Old Republic era till SWM, Minions i HorrorClix, Quests till World of Warcraft Miniatures, ett scenario till SWM samt lite mer. 43 sidor PDF.

Länk.

Wed, 18 May 2011 07:06:00 +0000

Fenix nr 3 2010


Äntligen en ny Fenix att bäddra i nu när värmen är här. I detta nummer får man läsa lite mer om Riotminds planer på att bli helt digitala. Är det framtiden för rollspelen att man betalar 20-30 kr/månad för att få tillgång till onlineregler (plus extraavgifter för expansioner och äventyr) som inte kan skrivas ut och att man istället för en tung väska med regelböcker måste släpa med sig en laptop med internetuppkoppling? Kommer nästa generation av gejmers hitta till ett onlinebaserat rollspel utan hjälp av spelböcker i butiker eller artiklar i Fenix? Det återstår att se. Kommer detta att hålla deras spel vid liv? Absolut. Kommer detta att leda till fler spelare? Knappast, spelen lär leva vidare men jag har svårt att se att spelarna kommer att bli fler än vad de är idag. Tyvärr.

Tre anledningar att läsa Fenix nr 3:
En iskall i Ume: Ett äventyrsuppslag till Mutant. Följ Iklas och Vera Loberg på deras resa med isklyvarkuttern Aurora till Ume.

Mysterier i Gränsrymden: Äntligen material till Coriolis och äntligen bra material till Coriolis.

Morden i Morendhal: Ett mysterieäventyr till Saga. Gillar!

/ Gåsen

Wed, 09 Jun 2010 08:17:00 +0000

Aurora


Har fått iväg en skiss över kuttern Aurora till Fenix inför ett scenarioupplägg i nästa nummer. Som tur är slipper ni se mina skisser i tidningen och istället är det Johan som står för kartan (som vanligt har han gjort ett bra jobb -- han är den främste Mutantkartritaren). Båtresan, som inte blir så lugn och trivsam som man kanske hoppats på, är en inledning till det kommande äventyret Mutanten med monofilamentpiskan.


/Gåsen

Mon, 17 May 2010 09:32:00 +0000

Dejarik nr 2


Dejarik nr 2 signerat Åttiotalsspel/Weird Quest är ute och innehåller en massa matnyttigt för figurspelaren. Till Star Wars Miniatures finns artiklar om 181st Fighter Wing (om att spela med TIE Fighter Pilots), Dark Nest (spela Killiks och Gorogs) och Cad Banes gäng. Till HorrorClix finns ariklar om de försvunna figurerna från Nightmares-setet (figurer som bara blev prototyper men som aldrig gavs ut) samt en lektion i snarlika Possession/Insanity. Nr 2 innehåller även en snabblektion i World of Warcraft Miniatures samt boktips till HeroClix-spelaren. Det och lite om turerna kring Wizards of the Coast, Topps och Upper Deck.


Dejarik nr 2 kan laddas ned här./ Gåsen

Fri, 19 Feb 2010 09:07:00 +0000

Fenix nr 1 2010Fenix nr 1 2010 är ute och utlovar massor av brädspel och ger i alla fall artiklar om Talisman, Dominion och Drakar och Demoner och en massa brädspelsrecensioner. Rollspelsåret 2009 sammanfattas med en omröstning och man blir åter påmind om vilket magert år 2009 var. Men förhoppningsvis blir 2010 ett starkare år -- kanske får vi äntligen se Western 4 till Gothcon och sen så utlovar Riotminds en bomb som ska innebära en nystart för förlaget. Vi får hoppas att det är frågan om ett rollspel och jag hoppas att det inte är Mutant.

Tre bra anledningar att läsa Fenix nr 1 2010:

Bokmalar och ballongfarare: Guteaporna Voit-Monks har siktet inställt på Österhavet. Två nya sysselsättningar, ett kampanjupplägg (som nog kan bli bra även om det känns som en repris) och snygga illustrationer av Magnus Fallgren.

Rättvisans svärd. Vigilantes och boskapstjuvar i New Mexico. Välskrivet av Örnebring och välillustrerat av Thelin (som fick min röst i omslagsomröstningen 2009).

Talisman. Efter 20 års hårdspelande med den svenska utgåvan (med tennfigurer istället för pappfigurer) blev jag plötsligt ruskigt nyfiken på 4th Edition.

/ Gåsen

Wed, 10 Feb 2010 12:33:00 +0000

Figurspelsnytt

Dejarik nr 2 börjar bli färdigt. Skickade just in den sista artikeln. Nr 2 ska vara ute i februari.

Wizards of the Coast förnyar inte licensen med Lucasfilm vilket innebär att Star Wars Miniatures kommer att läggas ned i april 2010. Tråkigt som fan för SWM är det bästa figurspelet.

Så en glad nyhet. Alla som gillar Axis & Allies Miniatures (och War at Sea) bör kika närmare på Raging Shots #1.

/Gåsen

Sat, 30 Jan 2010 12:56:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan VII

Skrivandet går vidare och hade det blivit något Snökon i år så hade äventyret varit både färdigskrivet och speltestat nu. Nu blev det inget Snökon 2010 i Umeå. En prolog i form av en båtresa till Ume kommer snart i Fenix. En illustration är beställd (en av karaktärerna är faktiskt lånad från Snökonfoldern som aldrig trycktes) och jag sitter med en kartskiss i knät som snart ska in till redaktionen.


Det finns lite olika syn på det här med tid och bestämda datum i kampanjer. Vissa spelledare stör sig på att handlingen är knuten till en bestämd tidpunkt medan andra stör sig på att konstruktören inte har ett förslag på när äventyret kan/ska utspela sig. Jag har valt att ange år för händelserna. Varför? Jo, den spelledare som vill anpassa äventyren till sin egen kampanj klarar av det ändå oavsett vilket år jag anger. Sen är Vid världens ände inget vanligt enkvällsscenario utan en kampanj som inkluderar stora händelser och en del referenser till sådant som tidigare har publicerats.


Mutanten med monofilamentpiskan utspelar sig efter kampanjen Undergångens Arvtagare.

/ Gåsen

Tue, 26 Jan 2010 14:15:00 +0000

Svavelvinter the rollspel

Om någon mot förmodan skulle ha missat det så ska Erik Granströms Svavelvinter bli rollspel. Igen. Och ingen är väl egentligen förvånad... möjligen att det tagit så lång tid. Det ska bli intressant att se vad herrarna Thomas Johansson och Tomas Härenstam kan koka ihop. Och varför inte satsa på Reine Rosenberg som huvudillustratör? Det här spelet har potential att bli det bästa svenska fantasyrollspelet på 20 år och det enda tråkiga är väl att Coriolis snart kommer att få arbeta i ännu större uppförsbacke.

Fri, 22 Jan 2010 14:41:00 +0000

Fenix nr 6 2009


Redan 2010 och inget sagt om nr 6 2009? Tiden brukar ju gå fort när man har roligt eller när det är jul så vad fasen. Snyggt omslag (ett av året snyggaste) av nya talangen Johan Fredriksson. Flera recensioner av svenska spel är alltid intressant att läsa. Förutom scenariot till Fallen Reich är det mest kortare artiklar till olika svenska rollspel.

Vad hände förresten med alla guld- och silvermaskerna som skulle delas ut på SSK i höstas? Vilka vann?

Tre bra anledningar att läsa Fenix nr 6 2009:

Om dessa väggar kunde tala: Fängelse som kampanjmiljö. Långt och välskrivet av Christian Krämer.

Spiel '09: Brädspel, en tysk spelmässa och kontruktörer som svarar på frågor, kan det bli fel?

Have dice, will travel: Keith Barker landade i Sverige på sin SL-turné. Är människan galen? Antagligen.

/Gåsen

Wed, 20 Jan 2010 14:19:00 +0000

DFG som PDF?

Att göra slutsålda nummer av DFG till PDF har varit ett sidoprojekt som vi dragits med sedan nr 1 sålt slut. På vår första hemsida fanns ett par artiklar som PDF men allt togs bort när vi bytte hemsida (som sen fick sällskap av ett forum... det var ett tag sedan). Sen hände det inte så mycket och ärligt talat så fanns det väl ingen i redaktionen som ville ta på sig ansvaret för det trots allt rätt omfattande projektet (p.g.a. en diskkrasch är det en hel del material som hade behövts återskapas). Därför känns det naturligt att nu äntligen bestämma oss för att skippa det där med PDF. Vi lägger hellre energin och tiden där den behövs bättre.

Ett annat skäl att låta bli PDF är att mycket av materialet till DFG skrevs och publicerades under en tid då PDF var ett otänkbart alternativ. Att just det materialet ska förevigas på internätet och mer eller mindre släppas fritt känns inte rätt. Inlägg på olika forum om att OOP-material bör vara fritt har bara gjort oss säkrare på vår sak.

Så till alla som missat chansen att läsa DFG gäller det att komma över pappersversionen av DFG nr 12. 2010 ser ut att bli ett gott år.

/ Gåsen

Sun, 27 Dec 2009 23:06:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan VI

Tyvärr blir det inget Snökon 2010 och det innebär att Mutanten med monofilamentpiskan inte kommer att bli ett konventsäventyr. Istället för att spara äventyret till något annat konvent kommer Mutanten med monofilamentpiskan och de kommande två delarna i minikampanjen Vid världens ände att publiceras i Fenix.


/Gåsen

Mon, 09 Nov 2009 09:29:00 +0000

Umeå Figurspelskonvent 2009

Spelföreningen Dejarik arrangerar Umeå Figurspelskonvent söndagen den 25 oktober 2009. Ett bra tillfälle att prova på figurspel och träffa likasinnade nördar.

/ Gåsen

Mon, 28 Sep 2009 12:55:00 +0000

Dejarik i Sverok

Dejarik är inte bara en tidning om figurspel utan nu även en spelförening i Sverok. Under hösten planeras bl.a. en turnering i HeroClix i Umeå samt en studiecirkel.


Dejarik nr 2 då? Jo, det är visst på gång...

/ Gåsen

Sat, 26 Sep 2009 10:09:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan V

Sedan vapenvilan mellan gängen Ozzbazz och Bazokaz så har Ume blivit en lugnare och tryggare plats. Gängbildningarna finns kvar men även ambitionen att hålla sams. Vilka är då dessa Ozzbazz?


Umegänget Ozzbazz är inga duvungar, de är faktiskt äldre än Mutant - Undergångens Arvtagare. För ungefär 20 år sedan fanns det ett svenskt efter katastrofenrollspel som hette Wastelands. Sagan om Wastelands var kort och spelet lades ned innan allt som fanns på planeringsbordet nådde butikerna. Ett omtalat supplement som aldrig släpptes var Sverigemodulen -- en kampanjbok om Wastelands Sverige (materialet finns att läsa på Rävspels hemsida). Kapitlet om Västerbotten skrevs av ett par ynglingar från Umeå (deras namn finns inte bland de uppräknade konstruktörerna till Sverigemodulen så jag nämner dem inte vid namn... men det är kanske inte så svårt att lista ut vilka dessa kan vara) och även här har Gösta Ludenström och Ozzbazz framträdande roller. Namnet Maskäggas förekommer redan här (dyker senare upp i Pirit - Den innersta kretsen) och bland Ozzbazz medlemmar finner man namn som Matti och Eas. Intressant läsning för den som vill veta mer om hur idén om Mutants Ume växt fram.


/ Gåsen

Mon, 21 Sep 2009 09:14:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan IV

Vad vet vi egentligen om Ume?
Här är det som skrivits om Ume:
Regelbok: Kort om stadsstaten Ume och gäng. Gösta Ludenströms Ozzbazz och Jocke Måcks Bazokas, Timmerbolaget Sanda.
Pirit - Den innersta kretsen: Oxspjutskarlar från Ume.
Zoonernas Zoologi: Adelia von Hartman reste till Ume på sin väg till paltarnas Lycksale.
Nordholmia - Kaisers testamente: Fideli Aamos och Luriel Pietro från Ume. Turtur-Boris.
Österhavets otämjda riken: Torskofantkriget mellan Ume och Vasa. Trä-Indiana Olbola, robotkollektivet USBNT, Bazokaz, Ivan Lundark, Gösta Ludenström.


Var det allt eller har vi missat något?

/ Gåsen

Thu, 10 Sep 2009 12:57:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan III

Mutant är kanske det svenska rollspel som oftast förknippas med humor, namnhumor, referenshumor och injokes. Vissa menar till och med att det bara är Ankeborg och Stefan & Krister över spelet medan andra menar att det handlar om studenthumor eller att det är frågan om lantisfasoner. Precis som med alla spel så blir det vad man gör det till och det är alltid enkelt att avfärda koncept som man själv inte satt sig in i eller testat.


För den oinvigde kan jag bjuda på ett par exempel; namn som Kopp-Ola och Holly Dyver (Holy Diver), träskbyn Kärrpät norr om Vasa (Uleåborgs stolthet Kärpät), krogen Kajutan (aka Holmsunds bästa pizzeria). Listan kan göras lång.


Är då detta nödvändiga inslag i Mutant? Till viss grad är jag beredd att skriva under det, och som konstruktör är det frestande att lägga in personliga referenser, men samtidigt anser jag att spelet ingalunda handlar om humor och att det finns andra inslag som är viktigare för såväl spel som spelvärd.


Därför ska jag prova att dra ned på sånt som kan sorteras in i humorfacket i äventyret Mutanten med monofilamentpiskan. Det är inte frågan om att dagens Umeå ska översättas till Mutants Ume och spelandet kräver inte heller putslustiga namn eller en massa referenser till gamla Mutant 2. Istället vill jag ha ett farligare, skitigare och mörkare Mutant. I alla fall i det här äventyret.

Om vi sen lyckas hålla kvar vid den linjen får vi väl se.

/ Gåsen

Mon, 07 Sep 2009 09:27:00 +0000

Forum Fenix

Tidningen Fenix når ut till över 5000 gejmers och är den enda breda svenska speltidningen med rollspel som huvudinriktning som överlevt mer än ett par nummer. Idag går många svenska rollspel på halvfart och därmed är Fenix på sätt och vis synonymt med den svenska rollspelshobbyn. Fenix har en officiell hemsida och ett forum inhyst på en ideell rollspelssajt. Vad är problemet?


Jo, jag tror inte att Fenix läsare hänger på den rollspelssajten och jag tror heller inte att de som hänger på rollspelssajten läser Fenix. Naturligtvis finns det undantag men av diskussionerna på forumet att döma så är det ovanligt med intresse att diskutera innehållet i det senaste numret. När det väl har kommit igång livliga diskussioner så har det som oftast diskuterats någon småsak som förstorats (delvis på grund av att många som uttalar sig inte har brytt sig om att läsa tidningen).


Därför behöver Fenix ett eget forum.

/Gåsen

Sun, 30 Aug 2009 08:59:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan II


Äventyret Mutanten med monofilamentpiskan utspelar sig i trakterna kring Ume.
Ett antal mindre upptäcksfärder har genomförts under sommaren och det har blivit en del foton som ligger i en mapp med inspirations- och stämningsbilder. Kan vara bra att ha när det ska skissas på kartor eller när bilder ska beställas.

Ume är en hamnstad (under torskofantkriget år 79 pt anföll Vasaflottan Ume) men kan för det ligga en liten bit uppströms (inte ens dagens Umeå ligger ju ute vid kusten). Jo, så får det bli.

/ Gåsen

Fri, 21 Aug 2009 22:28:00 +0000

Fenix nr 4 2009

I Fenix nr 4 kan man läsa om två nya spelpriser som kommer att delas ut på Stockholms Spelkonvent i höst. Silvermasken delas ut till bästa konventsarrangemang (sex kategorier) och guldmasken delas ut till bästa spel (nio kategorier). En jury kommer att dela ut priserna så det blir inget röstande (jag gissar att dessa priser kommer att ersätta de priser som Fenix delade ut tidigare). Det finns en del frågetecken men de lär säkert rätas ut till SSK. Jag menar, när fanns det senast ett diorama på ett svenskt konvent? Och hur många svenska figurspel ges ut per år? Bästa berättarrollspel kan nog också bli en knepig kategori att tävla i eftersom alla de spelen är print on demand (krävs inte så mycket för att samma spel ska kunna vara med och tävla varje år) samt att spridningen inte är så stor (få spelare). Hur som helst ett spännande initiativ som jag hoppas blir lyckat.
Tre bra anledningar att läsa Fenix nr 4:


Ett kvarts sekel av Mutanter - Rollspelet Mutant fyller 25 år: Världens bästa rollspel firas.

Visby: 16 sidor Mutant med illustrationer av Magnus Fallgren.

Fansinspalten: Allt man behöver veta om svenska fansin./ Gåsen

Thu, 20 Aug 2009 12:43:00 +0000

Mutanten med monofilamentpiskan

Konventsäventyret till Mutant på Snökon 2010 heter Mutanten med monofilamentpiskan och är den första delen i trilogin Vid världens ände. Konventet pågår 3-6 januari i Umeå och enligt rykten ska det bli många intressanta rollspelsscenarion. Äventyret kommer sen att publiceras i omarbetad form i Fenix under 2010.


Trilogin påbörjades för länge sedan och var från början tänkt som ett nättillägg till Österhavets otämjda riken. Saker och ting kom i vägen och äventyren lades på is. Sen lades Mutant ned men istället dök Snökon upp som ett alternativ och det påbörjade projektet fick nytt liv. Har denna trilogi något att göra med den planerade men aldrig utgivna Mutantboken Vid världens ände? Egentligen inte, även om det nog finns en del gemensamma inslag...


Under hösten kommer vi att skriva om äventyret i denna blogg.

/ Gåsen

Mon, 17 Aug 2009 09:10:00 +0000

Varför testa Saga när alla andra spelar Eon?

I Fenix nr 3 2009 finns en presentation av det kommande rollspelet Operation Fallen Reich. Spelet utspelar sig under andra världskriget. Hoppsan, vi som fortfarande pysslar med det egna spelet Svenska Tigrar. Hur intressant är ett andra rollspel i samma setting som dessutom är mindre flashigt och påkostat? Vem behöver Svenska Tigrar när Operation Fallen Reich finns? Borde vi rent av lägga ned projektet redan nu?


Vi skriver spel (och spelar) för att det är kul. Inte för att tjäna pengar eller för att sälja en massa spel. Print on demand passar utmärkt för Svenska Tigrar och oavsett hur produkten säljer så kommer vi att vara nöjda. Så det finns ingen anledning att kasta in handduken.

Vi skriver det spel vi själva vill spela (och köpa). Av det lilla vi läst om Operation Fallen Reich att döma så är det ett helt annat spel än Svenska Tigrar. Och eftersom vi tror på vår idé så måste vi fortsätta skriva.


/Gåsen

Wed, 12 Aug 2009 21:38:00 +0000

Fenix nr 3 2009

Fenix nr 3 2009 är nu ute.
Tre bra anledningar att kika närmare på detta nummer:

Förhandstitten på Western 4. 6 sidor om det efterlängtade spelet. Previews av flera uppslag ur regelboken och en massa mäktiga illustrationer av Lukas Thelin. Om ni vill veta lite mer om Western så kan ni kolla in intervjun med Tove och Anders på SSK-sidan.

Ruinbyggen i rollspel. Fantasy i all ära men det här är ju egentligen en Mutantartikel.

SLP som kompanjon. Om att spela spelledarpersoner i gruppen. SL förblir allsmäktig. Amen.

/Gåsen

Sat, 30 May 2009 11:23:00 +0000

Bild
Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: