Mylinglogo

RSS-banken

RSS-banken är Mylings försök att samla ihop så många svenska nyhetsflöden om rollspel som möjligt på ett och samma ställe. Säg därför gärna till om det är någon som vi verkar ha missat. Använd länkarna till höger för att komma till respektive hemsidas nyhetsutskick. Allt presenteras nedan. Mer detaljerad information om varje inlägg nås via rubriklänken. Den som vill prenumerera på nyhetsflödet i sin RSS-läsare kan trycka på den gröna RSS-symbolen.

BildBild

Nyheter

Urverk Speldesign är en samling svenska rollspelsförfattare som under gemensam flagg skapar och ger ut spel av olika slag.

Nerver av stål: ett lite annorlunda film-noir-rollspel

Efter många år av prokrastinering har jag nu slutligen lagt upp Nerver av stål för nedladdning. Många har spelat det på LinCon och GothCon under åren, men det har tagit lång tid för mig att få ut det. Men nu är det gjort. Spelet finns som gratis PDF att ladda ned, eller som tryckt bok för två och en halv dollar från Lulu.

Nerver av stål är nog det av mina rollspel som jag är mest nöjd med. Inte nödvändigtvis för att det är det roligaste att spela (även om jag såklart älskar att spela det – annars hade jag såklart inte givit ut det!), utan för att det är det mest elegant designade. Varenda regel i spelet är laserfokuserad på att ge en stämningsfull och komplex film noir-berättelse. Allt som inte bidrar till detta har skalats bort, och resultatet är ett spel som levererar igen och igen.

I titeln ovan står det att det är "lite annorlunda". Varför säger jag det? Tja, i jämförelse med andra rollspel så gör Nerver av stål en del saker som inte är helt vanliga. Till exempel sker allt berättande i voiceover-monolog. Bara en så'n sak. Och dessutom finns det bara en huvudperson. Och spelet innehåller regler för att dokumentera er berättelse och se till att ni inte lämnar lösa trådar. Och musikregler. Om detta låter intressant, kolla in det i menyn till höger!

Sat, 15 Jun 2019 18:49:41 +0000

Imagine - vad det kan göra för dig

Under de senaste två åren har jag forskat i vad som engagerar oss människor, mycket för att jag kände att vi har kommit till en hållpunkt i rollspelsdesign. Forge i all ära, och svensk friform och lajvteori, men spelmakare som har tagit inspiration därifrån har ändå varit fast i hur spel bör utformas. Det här har jag nu kunnat slita mig från från och skapat spel, bland annat The Murder of Mr. Crow, för att exemplifiera min teori i hur vi kan bygga aktiviteter (som spel) som underhåller oss.

Imagine är ett spel där jag utmanar våra föreställningar, dels i vad våra historier måste innehålla men också i hur ett regelsystem både ser ut och hur det presenteras. När jag skapade både Imagine och The Murder of Mr. Crow så hade jag ingen aning om ifall de var roliga eller inte ... eller ens vad det roliga låg i. Jag kastade mig ut i ingenting och spelen lärde mig sedan hur de ska spelas. Det här kan låta konstigt - och spelen var flummiga för mig också innan jag hade spelat dem - men en bra skapelse förvånar även dess skapare. Det som var roligt var att se att min teori för engagemang fungerade och att se hur spelarna hade kul med dessa nya sätt att spela. Efter att jag hade spelat dem så blev de nya sätten självklara i hur man kan bli underhållen av rollspel.

Fri, 22 May 2015 10:21:30 +0000

The Murder of Mr. Crow

I have called you all here to shed some light on the murder of Mr. Crow.
However, this is not a time for tears, but a time to discover the truth.
Look around you—in this room right now is Mr. Crow’s murderer!
You are about to find out who did the deed.

Jag skapade ett sällskapsspel för 3-5 personer till en rollspelsutmaning som handlade om att göra ett färdigt spel på bara två sidor. Spelet börjar med att detektiven har samlat de misstänkta i ett rum för att avslöja vem mördaren är. Det roliga i detta spel ligger i att bygga ett mordmysterium tillsammans med de andra och se hur plotten växer i takt med att alla bidrar mer och mer via dialoger. Spelet är en väldigt bra isbrytare för nya personer, även icke-rollspelare, och tar ungefär 1-2 timmar att spela.

Fri, 22 Aug 2014 16:56:03 +0000

1000 nedladdningar för Mutiné

En omställning för länge sedan gjorde att nedladdningen för Matiné-regelhäftet nollställdes, men det gjorde att jag nu kan se att välkända varumärken säljer. Matiné har i jämförelse 744 mot Mutinés 1015. Det finns givetvis andra orsaker till att den senare har fått fler nedladdningar utöver varumärket. Ett är att Matiné går att köpa medan Mutiné (mutant-modden) endast finns för nedladdning. Jag kan istället jämföra rollpersonhäftena till vardera spel, där det bara är 30 nedladdningar i skillnad till Mutinés favör (över 800 för vardera). En annan bidragande orsak är att Mutant finns som nedladdning på Piratebay med en gammal version av min mod inblandad. Jag har både länkat till Urverkspels hemsida i kommentarsfältet för torrenten samt har länkar i själva regelfilen till sidan.

Thu, 10 Apr 2014 21:05:29 +0000

Nya hemsidan invigd!

Efter några dagars slit och släp har vi nu en ny och uppdaterad hemsida. Givetvis finns det fortfarande en del skarpa hörn och grejer som inte riktigt funkar som de ska, men det kommer att ordna sig med tiden.

Wed, 09 Apr 2014 19:20:06 +0000

Svart av kval släppt och andra nyheter

Spelet Svart av kval, vit av lust är ett spelledarlöst, minimalistiskt vampyrrollspel som nu finns att tillgå gratis som PDF eller som bok via Magcloud. Jag har samtidigt laddat upp Utpost och Det sjätte inseglet som PDF. De finns att tillgå på deras respektive nedladdningssidor. Det sjätte inseglet finns tyvärr inte att köpa som bok längre, då Lulu lagt ned formatet. Jag ska försöka flytta det till Magcloud. Även Utpost ska frhoppningsvis flyttas och därmed bli något billigare än nu.

Sat, 18 Jan 2014 21:15:07 +0000

Vi varvar upp inför uppgradering!

Efter några år börjar vi nu känna att den här hemsidan börjar kännas lite gammal. Det börjar bli klurigt att lägga in nya finesser eller få support för de lösningar vi använder. Så vi tänker uppgradera till Joomla 3.x.

Det kommer antagligen inte att gå speciellt snabbt; vi tar det steg för steg i den mån vi har tid och ork. Men så ni vet!

Fri, 02 Aug 2013 09:24:47 +0000

More than Human ligger i mitt vardagsrum!

Alldeles nyss kom lådorna med den första tryckvändan - 75 rykande färska exemplar av More than Human!

Mer info (och foton) finns på Facebooksidan.

Jag kommer nu att prioritera förköpare och Gothcon i första hand. Antagligen blir det ingen försäljning via hemsidan förrän andra tryckningen, men det beror lite på hur många jag har med mig hem igen efter Gothcon. 25 exemplar ligger hos Vulkan och kommer att säljas via deras webshop, och om jag förstått saken rätt även via Bokrondellen, alltså till Adlibris, Bokus, etc.

Det som kommer att fungera annorlunda den här gången är att tillgängligheten för boken kommer att bero på lagret. Detta eftersom jag ju alltså inte kör print-on-demand den här gången.

Men nu är det hela satt i rullning, och jag ser fram emot att läsa recension i kommande Fenix (en fågel viskade i mitt öra att recensenten redan skrivit sin recension, baserad på PDF:en) och att se hur spelet mottas på Gothcon.

Thu, 14 Mar 2013 19:20:22 +0000

Gjort layout på Play With Intent

Play With Intent är skriven av Matthijs Holter och Emily Care Boss. De har samlat en mängd speltekniker och övningar på samma ställe från källor som Jeepform, Knutepunkt, Story Games med flera. Det är en riktigt uppfriskande text och jag kommer nog att testa på en hel del av övningarna som finns i den. Varför jag nämner detta är för att jag har gjort en layout av texten som går att finna här:

http://erebaltor.se/rickard/playWithIntent_newLayout.pdf

Tue, 27 Nov 2012 08:32:30 +0000

Thrice - ett taktiskt stridssystem

Jag är rätt trött på de större så kallade taktiska stridssystemen, som bara försöker skapa en komplexitet genom att tillföra massor av förmågor och bonusar hit och dit. Jag tänker nu främst på Dungeons & Dragons 4 och Warhammer Fantasy Roleplaying Game 3.

Så därför har jag slängt ihop ett taktiskt stridssystem som skapar riktiga valmöjligheter under spelets gång. Jag kallar det Thrice. En strid med fyra spelare mot sex motståndare tar ungefär tjugo minuter, där tio minuter går åt till att snacka taktik mellan spelarna. Det är ett stridssystem som är väldigt enkelt, flexibelt, där det går att ändra taktik under stridens gång, som kräver igenkännande hos fiendens attackmönster, där du bör samarbeta med dina kamrater och diskutera igenom taktiker, lätt att improvisera utifrån och som är väldigt roligt.

Wed, 24 Oct 2012 23:16:26 +0000

Funnit illlustratör till This Is Pulp

Jag har speltestat klart This Is Pulp och just nu hänger jag på engelska forum för att träna på att skriva på engelska. Efter det kommer jag att ta kontakt med engelskspråkiga personer som får speltesta spelet. Utöver detta så samarbetar jag för närvarande med en illustratör för att skapa tolv arketypbilder till This Is Pulp.

Illustratörens namn är Carl-Marcus Edhardt och det kommer att komma upp bilder i löpande takt på hans blogg. Lägg till bloggen i din rss-feed för att inte missa något. :)

http://schizoart.tumblr.com/

Wed, 24 Oct 2012 22:57:24 +0000

Evolutionens Barn och Null State på Collector's Point!

Numera finns Evolutionens Barn och Null State båda på Umeåbaserade spelbutiken Collector's Point!

Thu, 20 Sep 2012 13:50:15 +0000

Evolutionens Barn har sålt 100 exemplar!

Idag var det den 100:e gången pengar byttes mot ett exemplar av Evolutionens Barn. Strikt taget finns det 112 i omlopp; men bara 100 av dem har köpts av någon. Resten är promos, gåvor, recensionsexemplar och så. "Bara 100"... Jisses. 100 exemplar! Det är ju hur ballt som helst. Och det betyder dessutom att jag måste hålla vad jag lovat: Vid 100 sålda exemplar gör jag en andra utgåva, på engelska. Egentligen hade jag bara tänkt göra en översättning, men nu har jag börjat prata med ett par andra tokdårar och det ser ut som att Children of the Evolution: ACCELERATE kommer att bli rätt annorlunda mot första utgåvan. Konstigt vore annars; jag hoppas att jag lärt mig något under de här åren...

Wed, 08 Aug 2012 09:50:54 +0000

This Is Pulp på NärCon - reflektioner

NärCon är över och jag har kört fem spelpass This Is Pulp med alltifrån vana rollspelare till de som bara kört Eon och folk som aldrig tidigare spelat rollspel innan konventet. Här är några reflektioner från helgen.

När jag spelledde en grupp nybörjare som bara spelat Simon Petterssons Drakar och bananer innan så var bland de första frågorna de ställde mig som spelledare: "Ska inte du ha en rollperson", som om alla rollspel har roterande spelledare.

Tue, 31 Jul 2012 22:10:42 +0000

Bild
Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: