Mylinglogo

En Garde! III bäst 2010

Nyhetsbild

Fenix omröstning om bästa nya rollspel 2010 är nu över. Något som vi här på MylingSpel tycker är väldigt skoj på alla sätt och vis är att En Garde! III vann denna titel. Även om årets konkurrens kanske inte var så hård ser vi det ändå som ett tecken på att En Garde! äntligen har nått upp till en acceptabel och faktiskt riktigt bra kvalitetsnivå.

Första utgåvan av En Garde! kom 1987. Det konstruerades på en gammal layoutdator från 70-talet, saknade fokus, och reglerna var kanske lite omständiga. Spelet fick dock en liten men hängiven fanskara och det finns fortfarande de som tänker på originalet med saknad.

19 år senare lyckades Mindless Gaming licensiera spelet och arbetade om det i rasande fart. Det blev lite mer fokuserat och spelmotorn uppdaterades så att den fungerade ungefär på samma sätt som kusinen Kult. Högvis av information om tidsperioden lades dessutom till, sådant som senare kapades bort från tredje versionen för att fokusera spelet ännu mer.

Denna andra version av spelet var emellertid på alla sätt och vis en klassisk indieproduktion. Knappt några pengar lades ned på projektet och allt gjordes så billigt som möjligt. Så här i efterhand visade det sig nog också vara lite för många kockar med i tillagningen - det var alltid någon som absolut ville ha med något speciellt i reglerna, eller ställde som krav att vissa saker inte fick ändras. Kort sagt kan man nog sammanfatta spelet med att det var lite av en kompromiss. Det bör dock tilläggas att spelet sålde över förväntan trots hemmabyggeskänslan, kanske för att det faktiskt var ett spel med enormt mycket spelvärldsinformation. Av de över 300 ex som Mindless Gaming tryckte köpte vi på MylingSpel de sista 25 exemplar för försäljning till reapris. Resten hade sålts.

Slutligen kom så tredje utgåvan ut, nu ett mer moget spel som med mycket möda har uppdaterats, fokuserats och fått en modern spelmotor. Fyra år har lagts på konstruktionen av spelet, och det är vår förhoppning att allt arbete med det är vad som har fått Fenix läsare att utnämna spelet till bästa nya spel 2010.

I vilket fall som helst vill vi tacka för utmärkelsen.

2011-03-25 - Läst 6181 gånger

Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: