Mylinglogo

Starchallenge

Starchallenge är inget mindre än, namnet till trots, ett försök i att lansera ett gediget svenskt scifispel med betoning på rymdopera. Starchallenge har bearbetats sedan 1984 och skrivits i 4 olika versioner varav Starchallenge LE är den version som nu är spelbar.

Spelets grundidé

Fokus i Starchallenge är Spelighet och Karaktär. Med det förstnämnda menas att istället för detaljism så bygger spelet på att ha kul vid spelbordet. Grundmekaniken heter System 9 och bygger på att enbart sexsidiga tärningar används i ett tärningssatsarsystem för att göra färdighetskast och strider mer varierande och roligare än modellen "slå under ditt FV/över SV". Systemet är homogent och används i alla sammanhang reglerna igenom. Systemet tillåter att man kan skapa en stjärnkryssare på några sekunder och ändå kunna genomföra en avancerad strid. System 9 är skapat av Niklas Gerholm.

Med Karaktär menas att spelet fokuserar mycket på hur spelaren formar sin karaktär. Slumpen är avskaffad (finns som tilläggsregel om man vill slumpa fram en karkatär). Det finns heller inget köpsystem. Spelare och spelledare formar en karaktär som spelaren verkligen vill ha den efter ett regelverk. Fokus ligger inte på siffror utan på karaktärens profil och motivationer. Dessa ger sociala egenskaper som tillkommer eller bortfaller allt eftersom.

Utan att Niklas spelat speciellt många rollspel tror sig konstruktören ändå gissa att det finns en del nyheter för rollspelare i Starchallenge. Eller i alla fall för de som mest provat svenska utgivna produkter. Starchallenge lämpar sig för mer erfarna och något äldre rollspelare då det handlar mer om karaktär och psykologi än hack and slash.

Bakgrund

För många eoner sedan lämnade människan en sargad och förstörd Jord i 12 moderskepp. Några av dem nådde efter evigheter Aqua Universa där man fann en möjlighet att slå sig till ro. Där existerade redan andra raser och vem som var där först är en fråga ingen ännu kan besvara. Aqua Universa är en galax som är koloniserad till en tredjedel och delas in i 7 provinser som omges av de så kallade Djupen. Bortom de kartlagda områdena i Aqua Universa är rymden fullständigt okänd. Avstånden är gigantiska och rymdfärder långt ifrån legio. Paraenergin är den länk som gör det möjligt att kontrollera dessa enorma områden. Men paraenergin är mer än bara kraftfält. Den omsluter också humanoiderna. Möjligen kanske den kan förklara varför den civilisation som befolkade Aqua Universa förr i tiden plötsligt lämnade galaxen. Eller så kanske den kan förklara vad det är som döljer sig på den andra sidan. Den sida dit humanoiderna ännu inte nått. Eller kan den förklara de övernaturligheter som förekommer på sina platser - kanske främst i provinsen Wonderlands? Kanske. Men helt klart är att något är närvarande.

Det som är helt konkrekt närvarande är skuggan av det krig som nu hotar galaxen. Dynastin erövrar steg för steg Soldjup - det som numer kommit att kallas Stjärngravarna. Dynastin - beläget i provinsen Terros - säger sig inte vilja ta mer område än ungefär vad de tagit men samtliga sex provinser ser med stor oro på hur många hundra miljoner tungt bestyckade kryssare rör sig i Stjärngravarna med siktet inställt på den största provinsen av dem alla: Den sönderfallande Stjärnvärlden. Den provins dit människan nådde för så länge sedan.

Ska du ta värvning i Centralmakterna mot Dynastin? Eller ska du rent av sälla dig till de som har makten inom räckhåll och gå med i ungdomskårerna i Terros? Föredrar du makroföretag, nöjesindustrin och dekadensens högborgar i Solhem eller vill du nå höjder inom Reemonkernas teknokrati i Omegaprovinserna? Är du en av de som valt att svika triangelmakterna och gömma dig djupt inne i den senaste provinsen Nyrike? Eller söker du magi och övernaturlighet i Wonderlands? Vill du slåss mot Dynastin med riddarna från prinsessdömet Utkant eller vill du hitta precis det du söker i den mer eller mindre laglösa Stjärnvärlden? Kanske vill du vara med och bygga den åttonde provinsen i periferin i kolonierna nära Norra Utmark? Eller föredrar du att gömma dig i djupen? Kanske i före detta Soldjup där du kan samarbeta med eller motarbeta Dynastins coresoldater som sakta intar planet efter planet, måne efter måne. Eller har du ett annat uppdrag som inte kan beskrivas för mänskliga eller humanoida hjärnor?

Oavsett vad finns det en plats där din karaktär kommer få uppleva precis det du önskat. Tillsammans med ett spelsystem fokuserat på värld och karaktär hoppas vi att Starchallenge kan bli en stark rollspelsupplevelse i scifi-miljö.

Release och projektets status

Starchallenge ska speltestas under 2010/2011 för att därefter släppas till alla de som har saknat det svenska scifispelet sedan Stjärnornas Krig. Starchallenge är dock i behov av speltestare för att det ska kunna ges ut.

Speltest

Redaktionen söker nu erfarna duktiga speltestare som kan ingå i en arbetsgrupp för att testa spelets mekanik, kommentera världen och komma med synpunkter på hur spelet är skrivet. Om du tycker att du och din grupp har vad som krävs är du mer än välkommen att kontakta Niklas på niklas.gerholm@bredband.net eller niklas@mylingspel.se.

Det är av vikt att du verkligen är fokuserad på att testa spelet och komma med feedback. Är du Stockholmsbaserad kan möten eventuellt förekomma. Självklart kommer du och dina spelare att omnämnas i boken och få ett exemplar då spelet gått i tryck. Speltestare är så pass nödvändigt att om det inte tillkommer några så kommer spelet inte ges ut så vi hoppas på en liten trogen skara scifi-entusiaster med några års spelande bakom sig.

Frågor?

Mejla Niklas på niklas.gerholm@bredband.net eller niklas@mylingspel.se. Det går även bra att använda forumet. Alla frågor besvaras och tas tacksamt emot.

2010-08-30 - Läst 10481 gånger

Bild

Kommentera sidan

Lämna gärna en kommentar eller fråga om sidan och dess innehåll. Författarnamnet som kommer att synas i din kommentar är samma som du använder i forumet.

Kommentar:

Skriv "Jag är människa" för att visa att du inte är en bot: